Babiččiny palačinky

Palačinky měly v kuchyni našich babiček mnohem větší místo, než mají u maminek v dnešní době. A to je škoda, protože děti tohle jídlo milují. Hodí se k požití v letních dnech i zimních večerech. Palačinky se řadí ke klasickým dezertům i sladkým hlavním jídlům. Je to prostě sladký skvost.

Na těsto budeme potřebovat tyto suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 menší vejce
  • špetku soli
  • olej na smažení

Postup přípravy

  • Rozšleháme vajíčko a přidáme ho do mléka. Postupně přidáme všechny ingredience a důkladně zpracujeme těsto, abychom neměli hrudky.
  • Připravené těsto vložíme do lednice alespoň na hodinu a necháme ho odpočinout. Připravíme si pánev, ideální je s tlustým dnem a nepřilnavou úpravou. Díky nepřilnavému dnu můžeme použít jen minimum oleje.
  • Trochu oleje nalijeme do mísy a připravíme si mašlovačku (silikonová je nejvhodnější). Rozehřejeme pořádně pánev a potřeme ji pomoci mašlovačky kapkou oleje. Středně velkou naběračku těsta nalijeme na rozehřátou pánev a během lití těsta pánvi kroužíme, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po celém obvodu pánve.
  • Pánev položíme zpět na hořák a smažíme palačinky. Ve chvíli, kdy na povrchu není žádné syrové těsto (vše zatuhlo a lehce ztmavlo do žluta), můžeme palačinku obrátit. Z druhé strany pečeme asi minutu a palačinka by měla být hotová. Před každou novou palačinkou pánev potřeme kapkou olejem pomocí mašlovačky. Palačinka bude více křupavá a mašlovačka zajistí opravdu jen nezbytné množství oleje.

Na plnění budeme potřebovat

  • oblíbenou marmeládu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • vanilkový cukr
  • skořici a 50 g čokolády na polití

Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a podle chuti i špetkou skořice.

Hotové palačinky potřeme podle chuti marmeládou, tvarohem, zarolujeme, poskládáme vedle sebe a nahoře je můžeme dozdobit rozpuštěnou čokoládou. Přejeme vám dobrou chuť.

Obrázek: pixabay.com


Řekněte ostatním, co si myslíte