Netradiční české buchty

Všichni pravděpodobně známe kynuté buchty s mákem, tvarohem, povidly, ořechy – prostě skvělá česká klasika. České buchty přezdívané také „Honzovy buchty“ jsou nadýchané, jako polštářek a rozplývají se na jazyku.

Dnes jsem si připravila právě tento recept, ale krapet netradičně. Buchty jsou z celozrnné mouky, těsto bude sice trochu tužší, ale o to zdravější. Přemýšlíte-li ještě, co upéci třeba na víkend, pak se nechte inspirovat dnešním příspěvkem.

Ingredience na těsto

Důležitá poznámka – všechny ingredience musí mít stejnou pokojovou teplotu

  •  250 – 300 celozrnné mouky
  • 70 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 15 g droždí
  • 1 žloutek
  • 100 ml mléka
  • 150 g másla na potření

Náplň

  • jedno vejce
  • brusinky (maliny, rybíz)
  • 500 g měkkého tvarohu
  • cukr dle chuti

Postup

Droždí rozmělníme s 1 lžíci cukru a 1/3 mléka, přidáme lžíci mouky a promícháme. Potom zakryjeme těsto utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. Přibližně po 8 – 10 min. nám těsto začne kynout. Necháme kynout asi 25 minut.

Promícháme zbylý cukr s mlékem a vejcem. Přilijeme kvásek a přisypeme mouku, promícháme, přilijeme rozpuštěné zchladlé máslo. Vypracujeme těsto (nesmí se lepit) a hladké těsto necháme opět kynout na teplém místě (v zimě můžeme použít topení).

Vykynuté těsto rozválíme na malé nepravidelné placičky. Na placičky vložíme náplňtvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem a na tvaroh vložíme lžíci brusinek, malin nebo rybízu. Placičky zabalíme do tvaru buchet. Buchty potřeme máslem. Pečeme zvolna a dozlatova. Přejeme příjemné pečení, dobrou chuť a vděčné strávníky.

Obrázek: pixabay.com


Řekněte ostatním, co si myslíte