Sója a její příznivý vliv na zdraví

Sója patřila a stále patří k neodmyslitelné součásti každého zdravého jídelníčku, nejen u vegetariánů či veganů. Dokonce i lidé konzumující maso by měli sóju zařadit do svého jídelníčku. Ve fermentované podobě obsahuje sója koktejl bílkovin, probiotik a řadu důležitých vitamínů. Než sóju kvůli její mnohdy nevalné pověsti zcela zavrhnete, věnujte pár minut následujícím řádkům.

Sója a menopauza

Obtíže, jako jsou náhlé návaly horka a bušení srdce postihují převážně ženy v období menopauzy. V Japonsku pro tento jev však chybí výraz, protože japonské ženy prožívají období menopauzy bez vážnějších komplikací. Vědci navíc zjistili, že nejen u Japonek, ale i Korejek a Číňanek je velmi nízký výskyt karcinomu prsu. Obecně rovněž platí, že ženy i muži z Dálného východu netrpí chorobami reprodukční soustavy a mají podstatně nižší obsah cholesterolu v krvi. Tato skutečnost není zapříčiněna genetickými či rasovými faktory, ale životním stylem – zejména tedy stravou. Není žádnou novinkou, že lidé žijící na Dálném východu velkou část proteinů získávají z luštěnin, kde patří i sója. V menší míře pak z ryb, hovězího a vepřové maso nekonzumují téměř vůbec.

Mnohé výzkumy dokazují, že na lepším zdraví a nižším výskytu rakoviny prsu a prostaty se významně podílí i sója, kterou Japonci, Korejci a Číňané konzumují. U nás je sója nejčastěji známá pod názvem sójové maso, protože se podobným způsobem dá i připravit.

Jak je to s pomluvami?

Sója se stane vaším spojencem, pokud jí budete konzumovat ve zdraví prospěšné podobě, to znamená – feremntované podobě. Fermentace je proces, při němž se rozpadnou pro zdraví nevhodné látky – antinutriční látky a fytáty. Fermetovaná sója představuje bohatý zdroj bílkovin, probiotik a vzácný vitamín K2, který je stavebním kamenem správného využívání vápníku v organismu a základ pevných kostí. Velkou roli hraje i zpomalení projevů stárnutí a podpora imunitního systému. Vitamín K2 je rovněž silným antioxidantem.

Jak sóju konzumovat

Koupit dostanete nejen sójové kostky, ale i mléko, jogurt a další potraviny. Její příprava je snadná, rychlá, chutná. Buď jí můžete přidávat v podobě kostek, nudliček, granulátu k běžnému vaření nebo si připravit repete pouze recepty ze sóji. V pohodě s ní nahradíte klasické roštěnky, výtečný je i guláš.

Fotografie publikována se svolením winnond Photography/FreeDigitalPhotos.net


Řekněte ostatním, co si myslíte