Vynikající punčové řezy

Máme pro vás skvělou zprávu. Už nemusíte hledat cukrárnu, do které poběžíte shánět punčové řezy. Tento druh zákusků patří už spoustu let mezi oblíbené a vy si ho můžete upéci doma. Jsou snadné, rychlé a navíc si můžete vyhrát i s jejich barvou a vzhledem. Určitě si na nich pošmákne jak vaše návštěva, tak rodina. Jediné co vám hrozí, je nebezpečí závislosti osob, které ho vyzkoušejí. Teď už vás nebudeme napínat a jdeme na to.

Ingredience na piškotové těsto

  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva

Ingredience na barevné těsto

  • 7 vajec
  • 2 hrníčky práškového cukru
  • 250g másla
  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • Kakao
  • 0,5 l ovocného sirupu červené barvy
  • 1dcl rumu
  • Rybízový džem nebo jiný, ale pikantní

Postup přípravy

  • Piškotové těsto si připravíme tak, že vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme postupně vodu. Smícháme kypřící prášek s moukou a rovněž postupně zapracováváme do těsta. Nakonec vmícháme zlehka tuhý sníh.
  • Dva pečící plechy si vyložíme pečícím papírem a těsto na ně rozprostřeme. Dva menší nebo jeden velký. Záleží na vašich možnostech. Po upečení necháme piškot vychladnout.
  • Nyní si připravíme barevné těsto, které může být dvojbarevné nebo tříbarevné. Žloutky smícháme s cukrem a máslem, přidáme mouku s kypřicím práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Směs si rozdělíme na dva až tři díly. To znamená základní těsto, hnědé – kde bude kakao, růžové těsto kde bude barvivo nebo trochu sirupu pro růžovou barvu.
  • Na plech, který je vyložený papírem klademe vedle sebe barevné kupky – zarovnáme a upečeme.
  • Jeden piškotový plát namažeme džemem a na to položíme vychladnutý barevný plát, který propícháme vidličkou a polijeme sirupem s rumem. Znovu potřeme džemem a přikryjeme druhým piškotovým plátem.
  • Vrch zákusku polijeme citronovo-rumovou polevou: 200g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce citronky nebo šťávy z citrónu. Necháme ztuhnout a ještě můžeme dozdobit cik-cak čokoládovou polevou. Poslední fázi si můžete ušetřit tím, že si koupíte hotovou punčovou polevu.

Fotografie publikována se svolením marin Photography/FreeDigitalPhotos.net

 


Řekněte ostatním, co si myslíte