Jehličnany v léčitelství

Stále častěji se píše o blahodárných účincích některých rostlin. Zvlášť opěvované jsou bylinky, a tak vás možná i překvapí, že mladé výhonky smrčků jsou velmi zdravé. Obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla odpadní látky a posiluje imunitu. Dají se použít mnohými způsoby i jako přírodní medicína.

Čaj, olej, koupele a aromaterapie

lidovém léčitelství jsou známy především léčivé účinky mladých větviček, ale i šišek a pryskyřice, které obsahují terpentýnovou silici. Ta dokáže rozpouštět hleny a tím uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání, tiší bolesti svalů, revma. Mladé smrkové výhonky i šišky je nejlépe sbírat v dubnu až květnu. Dokonce čaj ze smrkového jehličí pomáhá léčit záněty dásní. Větvičky a šišky jsou vřele doporučovány při léčebných koupelích: bolest kloubů a končetin, uvolnění dýchacích cest, pro lepší prokrvení, proti nervozitě, nespavosti a vyčerpanosti. Využití smrkové jehličí nachází také v aromaterapii, kdy se aplikuje formou inhalace. Výborný je i olej, který lze využít při masážích, ale i vnitřně smíchaný třeba s medem, čajem, smetanou. Je nutné dbát doporučeného dávkování, kdy při předávkování hrozí bolesti hlavy, poškození centrální nervové soustavy, zvracení, alergická reakce a další.

Borovice nejen na kašel a rýmu

Mezi další neméně oblíbený strom patří borovice. V minulosti se využívala především, jako lék na rýmu a kašel, formou čaje. Obsahuje rovněž látky, které rozpouštějí hlen a působí dezinfekčně. Borovice je vhodná také u zánětu ledvin a močových cest. Čaj nejenže povzbuzuje, ale dodává tělu silice, minerály, vitamíny. Pít se doporučuje pouze 2x za den. Stejně jako smrček je i borovice součást aromaterapie, kdy pomáhá s dýchacím ústrojím a mírní dopady astma. Odvar z jehličí pomáhá od bolesti svalů, kloubů a po celkové tělesné námaze, dně a revma. Přivoňte si k jehličí a povzneste svou náladu i mysl.

Fotografie publikována se svolením Vitolef Photography/FreeDigitalPhotos.net

 


Řekněte ostatním, co si myslíte