Dnes bychom se mohli podívat na slanou variaci dýňového receptu. Dýně se dá vařit, péct, dusit a smažit na velké množství způsobů. Kromě dýňových buchet, dýňového zelí, pečené dýně můžete dýni připravit i se sýrem a citronem. A právě poslední uvedený recept bude inspirací, pro váš příští oběd či večeři.
Co budete potřebovat?
- 750 gramů oloupané dýně
- ½ kusu citronu
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 200 gramů strouhaného čedaru
- 2 lžíce škrobu
Na dochucení
- 1 špetka mletého černého pepře
- 2 lžíce čerstvé pažitky
- 1 špetka soli
Jak na to?
V první řadě si připravíme dýni, kterou nakrájíme na kostky a potom ji povaříme v páře po dobu 5 až 10 minut (dýni vaříme jen do doby, než změkne, nikoli rozměkne a rozbředne). K tomu nastrouháme polovinu citronu a z citronu vymačkáme šťávu, s kterou umícháme škrob. Následně přidáme citronovou kůru. Kuřecí vývar přivedeme k varu a vše do něj vmícháme.
Vše mícháme po dobu 1 až 2 minut, dokud omáčka nezhoustne. Následně přidáme sýr a opět 1 až 2 minuty vaříme. Pak vše ještě dochutíme pažitkou či petrželkou a podle chuti okořeníme.
Rozehřejeme troubu a do pekáče vložíme dýni, kterou zalijeme citronovou omáčkou a posypeme druhou polovinou sýra. Nyní už vše 5 až 8 minut zapékáme a můžeme podávat.
Fotografie publikována se svolením Praisaeng Photography/FreeDigitalPhotos.net