Chcete být fit a vypadat mladě? Pojídání rajčat podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Avokádo je významný zdroj vlákniny, vitamínů, minerálních látek a kyseliny listové. Proto bychom měli rajče a avokádo zkombinovat a tím získáme vitamínovou bombu.
Guacamole – mexické avokádové pyré
- 2 zralá avokáda
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 250 g rajčat
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 červené chilli papričky
- 1 červená feferonka
- ½ svazku zelené petržele
- ½ svazku koriandru
- sůl
- pepř
- taco chipsy
- plátky limetky na ozdobení
Postup
Avokáda rozpůlíme, odpeckujeme a dužninu vyškrábeme lžíci. Dužninu avokáda pokapeme trochou limetkové šťávy. Slupky avokáda odložíme stranou. Dužninu rozmixujeme na pyré. Rajčata omyjeme, křížem nařízneme, vložíme do vroucí vody, zchladíme, zbavíme slupky a jader. Pokrájíme na kostičky a nasekáme na drobno. Jarní cibulku očistíme, a nakrájíme na tenká kolečka.
Chilli papričky omyjeme, zbavíme semen a nasekáme nadrobno. Feferonky omyjeme, zbavíme semen a rovněž taky nasekáme nadrobno. Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme na jemno. Rajčata smícháme s avokádovým pyré, cibulkou, chilli papričkami, feferonkami, bylinkami a zbytkem limetkové šťávy. Avokádové pyré důkladně promícháme a naplníme jim prázdné avokádové slupky. Talíře před podáváním ozdobíme taco chipsy a plátky limetek.
Avokádová pomazánka s rajčaty
- 1 avokádo
- lžíce panenského olivového oleje
- lžíce citronové šťávy
- sůl a chilli
- 1 drcený stroužek česneku
- rajčata na dozdobení
Postup
Rozmačkáme 1 avokádo a přimícháme 1 lžíci panenského olivového oleje a lžíci citronové šťávy. Osolíme a přidáme špetku chilli. Na závěr přimícháme rozdrcený česnek a pořádně vše promícháme. Tato pomazánka je vhodná na mazání chleba či toastu. Na závěr dozdobíme plátky rajčat.
Obrázek: pixabay.com