Máta je silně aromatická bylina známá již po staletí. Pomáhá při potížích s trávením, nachlazením a ulevuje od bolesti hlavy. Máta je pěstována po celém světě jako koření i léčivá bylinka. Nejvíce účinný z této bylinky je prchavý olej, který je složen z více než 40 různých složek. Příbuznými máty peperné jsou máta vodní a klasnatá. Z těchto pravděpodobně křížením vznikla známá máta peperná. Máta je využívána jak pro posílení těla, tak ducha. Je velmi osvěžující a příjemná. Není divu, že se používá s oblibou i v kuchyni. Recept, který vám dnes přináším, osvěží dospělé i děti. Jedná se totiž o nealkoholický nápoj, kterému můžete holdovat vesele bez toho, že by vás postihla opice.
Ingredience
- Lístky čerstvé máty
- Jemně perlivou minerální vodu
- Limetku nebo citrón
- Drcený led
- Třtinový cukr
- Můžete ještě přidat i mátový sirup z domácí zásoby
Jak postupovat
- Rozdrtíme uváděné suroviny. Ideální je na to dřevěný drtič surovin, který bývá často prodáván na jarmarcích, ale dá se koupit i v e-shopech. Pokud tento předmět doma nemáte, doporučuji listy máty natrhat na drobné kousky, aby se uvolnila její chuť. Já si jednoduše pomáhám tak, že vložím lístky máty do sklenice, zasypu cukrem a utřu rukojetí vařechy. I toto je jedna z možností.
- Do sklenice dále nalijeme jemně perlivou minerální vodu. Přidáme ostatní suroviny – citrón, sirup a drcený led. Led rozdrtíte nejlépe v sáčku, přes který přehodíte utěrku a párkrát praštíte tlučkem na maso. Led jde rozdrtit i krátkým zapnutím mixéru
- Jedná se o jednoduchý, levný, chutný a osvěžující nápoj, který spolehlivě uhasí žízeň a navíc pracuje ve prospěch vašeho zdraví. Místo neperlivé a neslazené minerální vody můžete pro změnu vyzkoušet citrónovou minerálku. Příjemné a osvěžující letní dny.
Fotografie publikována se svolením tiramisustudio Photography/FreeDigitalPhotos.net