
Patříte-li mezi milovníky čokolády a rádi si na této pochoutce čas od času bez výčitek smlsnete, pak je náš dnešní článek ukrývající recept na velmi chutný moučník, určený právě pro vás. Určitě i vy znáte alespoň jeden osvědčený recept na dezert, jehož hlavní složkou by byla oblíbená čokoláda, jenž bezesporu patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější ingredience právě při pečení. Cílem našeho receptu není polaskat vaše chuťové buňky jen díky čokoláda, ba naopak se zaměřujeme na stále častěji vyhledávanou kombinaci čokolády a vína. Jestliže chcete zažít doposud nepoznaný kulinářský zážitek, pak si následující řádky určitě nenechte ujít!
Kombinace vína a čokolády – troufnete si?
Možná si říkáte, že ingredience jako víno a čokoláda vůbec nejdou dohromady a neumíte si představit, co to udělá s vašimi chuťovými pohárky. Ačkoli je tato kombinace trochu netradiční, zaručujeme vám, že si vás vzniklá chuť okamžitě získá a vy si ji jednoduše zamilujete. Jestliže s touto chuťovou variací nemáte doposud žádné zkušenosti, dovolíme si vám doporučit po osvědčené klasice, kterou je hořká čokoláda a víno s vyšším obsahem tříslovin a nižším obsahem kyselin – například populární odrůdy Merlot nebo Cabernet Savignon.
Recept na lahodnou čokoládovo-vínovou bábovku
Nyní se již konečně přesuňme k již zmíněnému receptu, který na vašich chuťových pohárcích roztančí hotový valčík smyslnosti. Příprava není nikterak složitá a jistě si s ní poradíte i vy. A teď už s chutí do toho!
Na přípravu budete potřebovat:
Těsto:
- šálek bílého cukru
- šálek hnědého cukru
- šálek másla
- jeden a půl šálku hladké mouky
- třičtvrtě šálku kakaa
- půlku kávové lžičky soli
- kávovou lžíci sody bicarbony
- 2 vejce
- 2 kávové lžíce vanilkového extraktu
- jednu a čtvrt sklenice červeného vína
Čokoládová poleva:
- šálek čokoládových hoblin
- hrudku másla
- půl sklenice červeného vína
- šálek moučkového cukru
Postup přípravy – těsto:
Veškeré sypké ingredience prosejte do větší mísy a pečlivě promíchejte. V druhé nádobě si vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a opět pořádně vyšlehejte, aby vám vznikl krém. Do krému následně přidejte určené množství vanilkového extraktu. Poté na střídačku přidávejte sypkou směs a víno, vše vyšlehejte do krému a ten nalijte do předem připravené formy na bábovku. Pečte na 180°C asi 40-45 minut.
Postup přípravy – poleva:
Do mísy vložte čokoládové hobliny, hrudku másla a nechte rozehřát na 30 minut v mikrovlnné troubě. Poté vyjměte a promíchejte. Přidejte půl skleničky červeného vína, šálek moučkového cukru a míchejte, dokud vám nevznikne hladká poleva. Touto polevou poté celou bábovku polijte.
https://www.youtube.com/watch?v=mFsdPQKDbU4
Video: youtube.com
Obrázek: youtube.com