Bábovka s vínem a čokoládou

Patříte-li mezi milovníky čokolády a rádi si na této pochoutce čas od času bez výčitek smlsnete, pak je náš dnešní článek ukrývající recept na velmi chutný moučník, určený právě pro vás. Určitě i vy znáte alespoň jeden osvědčený recept na dezert, jehož hlavní složkou by byla oblíbená čokoláda, jenž bezesporu patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější ingredience právě při pečení. Cílem našeho receptu není polaskat vaše chuťové buňky jen díky čokoláda, ba naopak se zaměřujeme na stále častěji vyhledávanou kombinaci čokolády a vína. Jestliže chcete zažít doposud nepoznaný kulinářský zážitek, pak si následující řádky určitě nenechte ujít!

Kombinace vína a čokolády – troufnete si?

Možná si říkáte, že ingredience jako víno a čokoláda vůbec nejdou dohromady a neumíte si představit, co to udělá s vašimi chuťovými pohárky. Ačkoli je tato kombinace trochu netradiční, zaručujeme vám, že si vás vzniklá chuť okamžitě získá a vy si ji jednoduše zamilujete. Jestliže s touto chuťovou variací nemáte doposud žádné zkušenosti, dovolíme si vám doporučit po osvědčené klasice, kterou je hořká čokoláda a víno s vyšším obsahem tříslovin a nižším obsahem kyselin – například populární odrůdy Merlot nebo Cabernet Savignon.

Recept na lahodnou čokoládovo-vínovou bábovku

Nyní se již konečně přesuňme k již zmíněnému receptu, který na vašich chuťových pohárcích roztančí hotový valčík smyslnosti. Příprava není nikterak složitá a jistě si s ní poradíte i vy. A teď už s chutí do toho!

Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:

  • šálek bílého cukru
  • šálek hnědého cukru
  • šálek másla
  • jeden a půl šálku hladké mouky
  • třičtvrtě šálku kakaa
  • půlku kávové lžičky soli
  • kávovou lžíci sody bicarbony
  • 2 vejce
  • 2 kávové lžíce vanilkového extraktu
  • jednu a čtvrt sklenice červeného vína

Čokoládová poleva:

  • šálek čokoládových hoblin
  • hrudku másla
  • půl sklenice červeného vína
  • šálek moučkového cukru

Postup přípravy – těsto:

Veškeré sypké ingredience prosejte do větší mísy a pečlivě promíchejte. V druhé nádobě si vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a opět pořádně vyšlehejte, aby vám vznikl krém. Do krému následně přidejte určené množství vanilkového extraktu. Poté na střídačku přidávejte sypkou směs a víno, vše vyšlehejte do krému a ten nalijte do předem připravené formy na bábovku. Pečte na 180°C asi 40-45 minut.

Postup přípravy – poleva:

Do mísy vložte čokoládové hobliny, hrudku másla a nechte rozehřát na 30 minut v mikrovlnné troubě. Poté vyjměte a promíchejte. Přidejte půl skleničky červeného vína, šálek moučkového cukru a míchejte, dokud vám nevznikne hladká poleva. Touto polevou poté celou bábovku polijte.

https://www.youtube.com/watch?v=mFsdPQKDbU4

Video: youtube.com

Obrázek: youtube.com


Řekněte ostatním, co si myslíte