Přinášíme vám druhý podzimní cuketový recept, opět si dopřejeme trochu toho sladkého mámení a upečeme si cuketovou buchtu, tentokrát s marmeládou a kokosem. Cuketa na sladko vás určitě zaskočí, neboť si budete připadat, jako byste jedli spíše jablečnou buchtu.
Co budete potřebovat?
- 200 mililitrů mléka
- 100 mililitrů oleje
- 120 gramů krupicového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 400 gramů cukety (vyberte jednu středně velkou cuketu)
- 3 kusy vajec
- 400 gramů polohrubé mouky
- Na dochucení kokos a mléko dle potřeby
Co na ozdobení?
- 1 sklenku marmelády (dle chuti, já většinou volím jostovou marmeládu či marmeládu z černého rybízu)
- Kokos dle potřeby
Jak na to?
V první řadě si oloupejte, vydlabejte a nakrouhejte cuketu (na hrubo). Poté si vymažte a vysypte plech. Jakmile budete mít vše předpřipraveno, můžete začít míchat těsto. Do misky nasypte cukr se žloutky a vymíchejte je do pěny. Bílky ponechte stranou a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
Do pěny z cukru a žloutků vmíchejte mouku, cuketu, prášek do pečiva a kokosem na dochucení či mléko na zředění. Na závěr opatrně vmíchejte sníh.
Těsto pečte při 180 stupních, zhruba 30 až 45 minut. Jakmile dopečete, vyndejte buchtu z trouby a nechte ji vychladnout. Na závěr potřete souvislou vrstvou marmelády a tu pak posypte kokosem.
Obrázek: pixabay.com