Frittata na několik způsobů, aneb co dům dal

Frittata – říká vám tohle slovíčko něco? Pokud ne, pak věřte, že na konci dnešního článku budete rádi, že o jeho existenci víte. Proč? Frittata – jinými slovy také co dům dal – je něco mezi omeletou a slaným koláčem. Jedná se o jídlo, na jehož přípravu můžete zužitkovat snad všechny zbytky, které máte v lednici či spíži a nikdy ji nemůžete zkazit. Frittata je ideální způsob, jak v neděli před pondělním nákupem vyčistit lednici. Existuje mnoho variant, v podstatě by se dalo říci, že co kuchař – to jiná frittata. A něco na tom bude! V dnešním článku vám přinášíme hned několik variací – nechte se inspirovat!

1. Hrášková frittata

Potřebujete:

  • 2 lžíce oleje
  • 6 ks vajec
  • 6 ks plátků anglické slaniny
  • 50 ml mléka
  • 150 g hrášku
  • 120 g strouhaného sýra
  • špetku soli a pepře

Postup:

  1. Pánev či zapékací mísu vymažte olejem či máslem.
  2. Vystelte dno anglickou slaninou.
  3. Vejce vyšlehejte s mlékem, přidejte pepř a sůl dle chuti a směs nalijte na slaninu.
  4. Do mísy nasypte hrášek.
  5. Pečte na 180°C než vejce ztuhnou, pak posypte sýrem a dopečte.

2. Frittata z ricotty

Potřebujete:

  • 3 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 5 ks vajec
  • 100 g strouhaného sýra
  • 4 lístky bazalky
  • 1 ks červené papriky
  • 250 g sýru ricotta
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku

Postup:

  1. Cibuli a papriku nakrájejte na kostičky a orestujte na másle.
  2. Vejce prošlehejte s ricottou, prolisovaným česnekem, na jemno nasekanou bazalkou a nakonec přimíchejte orestovanou papriku a cibuli.
  3. Na pánev, která může do trouby či zapékací mísu dejte 2 lžíce másla, až se rozehřeje, dejte do ní připravená vejce, posypte sýrem a pečte 10-12 minut.

3. Frittata s jarní cibulkou

Potřebujete:

  • 25 g nastrouhaného čedaru
  • 1 svazek kopru
  • 4 ks vajec
  • 400 g vařených brambor (nakrájených na plátky)
  • 4 ks jarní cibulky (nasekané na kolečka)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetku soli a pepře dle chuti

Postup:

  1. Na pánvi rozpalte olej.
  2. Přidejte na něj brambory a opékejte je dozlatova asi 8 minut.
  3. Našlehejte si vejce a smíchejte je s nakrájenou cibulkou a nasekaným koprem.
  4. Brambory dle chuti osolte a opepřete, promíchejte s vaječnou směsí, snižte teplotu a zasypejte sýrem.
  5. Cca za 8 minut  (když vajíčka ztuhnou) dejte zapéct a nechte zezlátnout.

Obrázek: pixabay.com

 

 


Řekněte ostatním, co si myslíte