Léto se pomalu chýlí ke konci, přesto však dokáže sluníčko pěkně pálit. Potřebujete se osvěžit? Vyzkoušejte naše recepty, které jsou plno lahodných jahod a navíc osvěží v horkých dnech.
Domácí zmrzlina
Zmrzlinu miluje snad každý. V létě ji vyhledává mnoho lidí ať už v obchodech, tak u stánků na ulici. Pokud si chcete udělat doma zmrzlinu, abyste ji měli po ruce a navíc věděli, co v ní je, čtete dál.
Ingredience: mražené jahody, 3 lžíce medu (možné nahradit tekutým sladidlem), půl hrnu bílého jogurtu a 1 lžíci citrónové šťávy.
Postup: Zmražené jahody i další ingredience dáme do mixéru. Mixujeme je do té doby, dokud nedostaneme tuhou, krémovou hmotu. Pokud se vám zdá málo „mrazivá“, přihoďte pár kostek ledu a opět mixujte. Servírovat můžete s kousky čerstvých jahod. Lze také uchovávat v mrazáku.
Jahodový pohár
Poháry jsou skvělým dezertem po obědě. Chutná dobře, osvěží a navíc vypadá krásně a bohatě. Mezi ingredience patří pouze 1 balená želatina (červená), libovolné množství čerstvých jahod (doporučen jeden šálek) a šálek smetany na šlehání.
Postup: Nejdříve si připravíme želatinu – na obale je uvedený návod, kterého se držíme. Jahody si očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vyšleháme si smetanu. Želatinu si poté rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme nakrájené jahody a vzniklou hmotu nalijeme do průhledných skleniček či mističek. Nádoby poté nakloníme, aby jahodová směs nebyla pouze na dně. Rozdělíme si na půlku i vyšlehanou smetanu. Do jedné přidáme zbytek želatiny a vyplníme jí zbytek nádoby. Zbytek šlehačky dáme na vrh poháru při servírování. Doplnit můžeme také čerstvou jahodou.
TIP: Teto pohár samozřejmě nemusí být pouze z jahod. Záleží pouze na vás, na jaké ovoce máte chuť a které ovoce je zrovna v sezóně.
Dobrou chuť!
Fotografie publikována se svolením Apolonia Photography/FreeDigitalPhotos.net