Sušené švestky si dnes běžně můžeme koupit v obchodě. Ale nejsou příliš levné a hlavně při domácím sušení švestek budeme mít jistotu, že výsledný produkt máme bez chemikálií, bez kterých se průmyslové sušení neobejde. Což je velkou výhodou pro nás. Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a můžeme je použít i v kuchyni.
Čím nám sušené švestky prospívají?
- jsou vhodné pro každého, kdo chce zdravě mlsat
- obsahují velké množství vlákniny a tím nám pročistí trávicí systém
- zamezují vstřebávání cholesterolu
- obsahují množství pektinu, díky němuž máme pocit sytosti
- pektiny nám zpomalují vstřebávání cukrů a naše tělo spaluje mnohem víc tuků
- sušené švestky se doporučují jako doplněk při dietách
- obsahují draslík – proto by je měli konzumovat lidé s vysokým tlakem
- obsahují minerály – prospívají tak ledvinám i játrům
- při konzumaci 10 sušených švestek denně se ochráníme před osteoporózou, na kterou trpí ženy v menopauze
Jak sušit švestky?
Sušení švestek se musí přerušovat, což znamená švestky sušit a nechat zchladit, poté se proces několikrát opakuje. Nejčastěji se suší celé a neloupané. Před sušením je však můžeme vypeckovat.
Sušení v troubě
Švestky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme je 5 hodin, při teplotě 50 stupňů C. Potom na 5 hodin sušení přerušíme a necháme švestky zchladnout v troubě. Pak troubu znovu zapneme a po dobu 12 hodin je sušíme, při teplotě 70 stupňů C. Následně troubu znovu na 5 hodin vypneme. Nakonec švestky dosušíme při 65 stupních C asi 3 hodiny. Zhruba půl hodiny před dosušením ještě horké švestky porosíme studenou vodou, aby byly černé a lesklé. Na sušení švestek je vhodná horkovzdušná trouba s odsáváním páry. U běžné trouby je vhodné nechat pootevřená dvířka, aby nám horký vzduch odcházel ven. Sušené švestky musí být pružné a při zmáčknutí nesmí vypouštět šťávu.
Uskladnění sušených švestek
Nejvhodnější na uskladnění jsou vzduchotěsné sklenice. Uložíme je v temnu. Sušené švestky taky můžeme zamrazit a tím zajistíme delší trvanlivost.
Obrázek: pixabay.com