Pro svůj podíl vody a velké množství biolátek, patří květák mezi nejzdravější zeleninu. Nezanedbatelný, je i vysoký obsah kyseliny listové, která je nepostradatelná pro růst buněk a krvetvorbu. Květák je rovněž výborný, jako prevence tlustého střeva. Obsahuje bohatý zdroj vitamínu C, draslík, kyselinu nikotinovou, stopové prvky – zinek, měď, fluor a jód. Květák, je dobrý vařený, dušený, zapékaný, grilovaný a samozřejmě i smažený.
Zajímá Vás podrobný recept s obrázky a postupem na nejlepší Květákový nákyp? Zjistěte, jaká příloha se k nákypu hodí – vše na cooky.cz.
Recept na květákový zapečený nákyp
Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Ty pak v osolené vodě necháme přivést k varu a ihned vypneme a odstavíme z ohně. Necháme 5 minut stát v horké vodě a poté vodu slijeme. Zatím si připravíme směs z rozšlehaných vajec, strouhaného sýra, soli, pepře a hladké mouky. Mísu, ve které budeme květák zapékat, vymažeme a vysypeme strouhankou. Nyní nakrájíme růžičky květáku na menší kousky a vyložíme jimi zapékací mísu. Na květák navrstvíme šunku nebo jinou uzeninu. Polijeme půlkou připravené směsi a pak celý postup opakujeme. Květák, uzenina a nakonec směs z vajec. Květákový nákyp vložíme do trouby na 200 °C.
– Příloha k nákypu z květáku
– Ingredience, které budeme potřebovat pro nákyp potrebovat
Obrázek: pixabay.com