Léto nám přináší nejen vytouženou dovolenou, ale i nástrahy v podobě zdravotních komplikací jako je průjem, spálení kůže, nevolnost, ale i infarkt a další. Obzvlášť starší lidé a malé děti by se měli chránit před slunečními paprsky, vyššími teplotami a měli by dodržovat pitný režim, či doporučenou dobu vycházení.
Ale jak sami dobře víte, ani lékaři, či média nezabrání tomu, aby pár jedinců porušilo toto nepsané pravidlo a hned je celé město vzhůru nohama. Že důchodce nedýchá na lavičce, nebo zkolaboval na chodníku, či u bazénu, často i na své zahrádce, ale jsou i případy, že nestačily s dechem v bazénu. Těžko je někomu radit, když nedá na rady zkušenějších, odbornějších lidí
Ohrožené potraviny
Teplo, jak jsem již zmínila, bere na sebe rizika v podobě rychlého zkažení potravin a následnými bolestmi břicha, křečí a průjem. Je to opravdu nemilé, když se vám to stane například na dovolené, nebo i na procházce. Ne každý má u sebe ty pravé léky a tak často musí vyhledat lékaře, někdy i pohotovost. Existují tedy potraviny, které bychom obzvlášť neměli jíst v létě. Jsou to především tyto výrobky: puding, mléko, majonéza, vajíčka, kuřecí maso, bohužel někdy i zmrzlina.
Kuřecí maso
Na kuřecí maso bychom měli dávat obzvlášť dávat velký pozor. Toto maso často grilujeme a neprojde-li správnou teplotou zpracování, je místem pro rozmnožování bakterií campylobackter. Správné grilované maso se pozná tak, že když píchnete do masa vidličkou, nevytéká z něho červená šťáva. Dalším faktorem je doba grilování. Doporučuje se 15 minut nejméně a teplota uvnitř grilu přesáhla 70 °C. Konzumace je co nejkratší.
Strašák salmonela
Salmonela často vede k odvodnění organismu. Před tím, jsme byli ale hodně unavení, bolela nás hlava, břicho, a měli jsme stále nevolnosti. Mezi zdroje salmonely patří vajíčka, majonézy, syrové maso, zmrzlina. Tento typ baktérie se často objevuje ve školních jídelnách, ale i na rodinných oslavách.
Fotografie publikována se svolením od Sura Nualpradid Photography FreeDigitalPhotos.net