Různé zákusky, buchty, bábovky, muffiny jsou určitě fajn. Avšak ne každý si potrpí na sladké. Drobné občerstvení je velmi žádané a přijde kdykoliv vhod. Ať už něco oslavujeme či sedíme pouze ve dvou u sklenky vína.
Většinou se nám nechce zdržovat s příliš dlouhou přípravou. Věřte, že mnohé recepty jsou rychlé, snadné a přitom chutné. Jedním z takových je i dnešní recept na tyčinky se slaninou a sýrem. Přijdou vhod nejen jako občerstvení, ale i malá svačinka, když si ještě připravíte třeba talíř s čerstvou zeleninou. Místo klasických brambůrek vyzkoušejte malou změnu a upečte si slaninové tyčinky. Nemáte-li sýr v oblibě, lze těsto pomazat protlakem, posypat kořením na pizzu a poklást jen plátky slaniny. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vás, jak si tento recept ozvláštníte a změníte. Co vše budete potřebovat, vám prozradíme v následujících řádcích. Postup vám přiblížíme v přiloženém videu.
Potřebné ingredience
- Listové těsto – může být však i kynuté
- Slanina nebo jiná uzenina
- Sýr
- Žloutek na potření
- Sůl, kmín, semínka na posypání dle libosti – nemusí být
Postup přípravy
Těsto rozválíme na tenčí plát, položíme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme sýrem. Sýr, jako slečna ve videu jemně vtlačíme do těsta. Poklademe slaninou (může být salám či šunka). Nožem opatrně nakrájíme na tenké plátky, které následně zakroutíme do spirálek. Potřeme žloutkem a nyní posypeme semínky (tento krok můžeme vynechat). Pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 15 minut. Po upečení necháme tyčinky vychladnout. Pokud s nimi budeme manipulovat, dokud jsou horké, mohou se polámat.
Redakce in-lifestyle.cz s radostí používá nože Ostré nože Güde Solingen.
Obrázek: youtube.com