Neexistuje snad člověk, který by neznal ovesné vločky. Jako malé děti jsme na večeři poměrně často jedli buď krupicovou, nebo ovesnou kaši. Přezdívané také „pohádka mládí“. Vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek a vitamínů skupiny B. Je v nich přítomen fosfor, lecitin, železo a vápník. Přibližně se skládají z 67% sacharidů, 14% bílkovin a zbytek tvoří tuky.
Mají příznivý vliv na zdraví
Ovesné vločky jako léčiva pomáhají při žaludečních potížích, kožních ekzémech a při rekonvalescenci. Rovněž nikomu asi neuniklo, že jde o oblíbenou potravinu mezi sportovci. Účinně snižují i hladinu cholesterolu. Obsažený lecitin je nepostradatelný pro výživu nervů a vláknina pomáhá udržovat správný chod tlustého střeva. Konzumace ovesných vloček zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob, infarktu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Vločky se dají naštěstí připravit na sto a jeden způsobů a proto se vám nikdy nepřejí. Mohou být součástí koláčů, polévek, kaší, pudingů a kombinovat se dají s různými potravinami. Někdy si je můžete dopřát na sladko a jindy třeba na slaný způsob.
Nejlepší zdroj energie
Chutná snídaně z ovesných vloček dodá zesláblému tělu pořádnou dávku energie, právě z důvodů vysokého množství sacharidů. Sportovci a zvlášť kulturisté využívají vločky, jako jídlo před tréninkem. S tímto přírodním palivem pak lépe zvládají těžkou fyzickou zátěž. To však není jediný důvod, proč jsou u sportovců tak oblíbené. Jejich konzumace umocňuje schopnost těla budovat svalovou hmotu a zároveň spalovat tuky. A ještě něco vám prozradím. Co se mužů týká, napomáhají zvyšovat hladinu hormonu testosteronu, takže společně s dalšími celozrnnými výrobky jde o přírodní afrodisiakum.
Fotografie publikována se svolením Serge Bertasius Photography/FreeDigitalPhotos.net