Pečené kuřecí prso s dýňovou kaší

Dýně je jedním ze symbolů podzimu. Právě podzim patří mezi období sklizně dýní, kterých je desítky druhů. V kuchyni mají mnohostranné využití a jejich výhodou je poměrně dlouhá skladovací doba. Mimo jiné je dýně bohatá na vitamíny a minerální látky.

Rovněž je dýně velkým pomocníkem při léčbě onemocnění sleziny, břišní slinivky, žaludečních problémech, srdečních problémech a poruchách ledvin. Dnes vám přinášíme recept na pečené kuřecí prso s kaší, která nebude podle zvyku bramborová, ale právě z této zdravé koule, zvané dýně.

Ingredience

  • Dýně
  • Máslo
  • Kuřecí prsa
  • Med
  • Sůl
  • Olej
  • Koření a bylinky

Postup přípravy

Na kostky nakrájenou a očištěnou dýni povaříme v mírně osolené vodě. Jakmile je dýně krásně měkoučká, scedíme vodu a přidáme máslo. Tyčovým mixérem nebo šťouchadlem uhněteme kaši. Pokud je kaše dost hustá je možné jí naředit trochou horkého mléka. Postup je prakticky velmi totožný, jako u bramborové kaše.

Kuřecí prsíčka si opláchneme a ochutíte podle své fantazie. Já jsem mírně osolila a v hrníčku si připravila nátěr z koření, oleje a medu. Tímto jsem pomocí peroutky potřela kuřecí prsa z obou stran a podlila trochou vody. Během pečení prsíčka obrátíme a potřeme. Jakmile mají krásnou opečenou kůrčičku, vypneme a necháme chvíli dojít. Na talířek si dáme kopeček dýňové kaše a přidáme kuřecí prso. Ozdobíme podle fantazie například kadeřavou petrželkou a jako příloha se hodí nakrájená zelenina (okurka, paprika, rajče). Komu by vadilo, že je kaše pouze z dýně dá se udělat v poměru 1:1 s bramborami.

Dýňová kaše se hodí ke všem druhům masa včetně ryb. Je to příjemná obměna za brambory. Doufám, že brzy také vyzkoušíte a dáte nám vědět, jak vám chutnalo. Přejeme dobrou chuť a spoustu zdravých potravin na talíři.

Obrázek: pixabay.com


Řekněte ostatním, co si myslíte