To, že je cukr rychlá dávka energie jistě všichni víte, ale asi sotva si s sebou do práce vezmete kilo cukru. Proto je vhodnou alternativou hroznový cukr, který se prodává po malých baleních a ještě má ovocnou chuť. Přesto, že se nehodí na mlsání místo bonbonů, odvede dobrou službu.
Kde se vzal hroznový cukr?
Poprvé s ním přišel v roce 1972 Johann Tobias Lowitz. Byl to chemik a farmaceut. O několik let později, v roce 1838 potom přišel Jean Baptiste Dumas s odborným názvem glukóza.
Není cukr jako cukr
Výhodou hroznového cukru je, že je levnější než ten obyčejný. Některé koupíte v lékárně, jiné seženete v supermarketu, ale vždy jsou výhodnější a praktičtější, než krabice kostek cukru do kávy. Nevýhodou však je to, že není vhodný k běžné konzumaci. On není vhodným pamlskem ani obyčejný cukr, ale děti spíše na posezení slupnou ten hroznový, a to je špatně. Sice dodá okamžitou energii, ale vyvolává pocit hladu a podporuje nárůst tělesné hmotnosti.
Energie ve škole i v posilovně
Hroznový cukr vás nastartuje jednak při únavě v práci nebo ve škole, jednak při tělesné únavě. Dokáže totiž povzbudit mozek i svaly.
Proč jej nesníst na posezení
Jak jsme si řekli, není vhodným pamlskem z důvodu rychlému vyhládnutí a příbytku hmotnosti. Nedoporučuje se ani lidem při dietách. Měl by se využívat pouze v případech, kdy není po ruce žádný jiný prostředek dodání energie, jako například obyčejný banán. Navíc hroznový cukr obsahuje barviva a jiné látky, proto lidé, kteří mají citlivé zažívání musí dávat při jeho konzumaci větší pozor. Mohla by se dostavit alergická reakce.
Fotografie publikována se svolením stockimages Photography/FreeDigitalPhotos.net