Přesto, že se všeobecně ví o špenátu, že není nějak extrémně bohatý na železo, tak obsahuje mnoho cenných živin. Jde o potravinu, která se řadí mezi prevenci rakoviny. Špenát obsahuje karotenoidy a to v poměrně vysokých koncentracích. Dále je to lutein, karotenový pigment a ten působí, jako antioxidant.
Výzkumy hovoří o tom, že častější konzumace potravin, bohatých na beta-karoten, lze předcházet degeneracím oční sítnice, která mnohdy stojí za slepotou starších lidí. Špenát obsahuje rovněž dostatek množství draslíku a ten reguluje krevní tlak, anémii a předchází zácpě. Obsahuje také dostatek vitamínu K a fytohormony, které působí na vývoj svalstva. My vám dnes přinášíme jeden z mnoha receptů této zdravé zeleniny.
Potřebné Ingredience
- Špenát- čerstvé lístky – 100g
- 1 střední cibule
- 8 až 10 cherry rajčátek
- 2 papriky
- Olivy – hrstka
- bílý jogurt nebo jogurtový dresing
- 2 stroužky česneku
- Piniové oříšky – 2 lžíce
- Těstoviny – cca půl balíčku
Postup přípravy
Nejprve si uvaříme těstoviny, které propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvičce zpěníme cibulku do zlatova. Okapané těstoviny vsypeme do mísy a promícháme s opraženou cibulkou a můžeme podle chuti přidat i nějaké bylinky, pokud máme doma. Pak přidáme pokrájená rajčátka – stačí překrojit pouze na půlky a na kostičky nakrájenou papriku a olivy. Vmícháme špenát posekaný na kousky a na závěr přidáme bílý jogurt s česnekem nebo rovnou jogurtovo-česnekový dresing. Na talíři pak sypeme restovanými piniovými oříšky. Kdo bude chtít, může posypat i sýrem.
Fotografie publikována se svolením stockimages Photography/FreeDigitalPhotos.net