
Patříte-li k milovníkům romantických filmů, pak vám jistě neuniklo, že banoffee má za sebou slavnou scénu ve filmu láska nebeská. Jedná se o lehký, vzdušný, sladký zákusek s banány. Právě díky nim i tento název, který se zrodil se slov banana a toffee, což znamená banán a karamel. Tento křupavý dezert se pyšní bohatou karamelovou příchutí s vůní kávy a sytostí banánů. Příjemným překvapením jsou pak i hořká čokoláda a osvěžující citrón.
Ingredience na těsto
- 300 g sušenek – maslové, vanilkové či grahamové
- 113 g rozpuštěného másla
Ingredience na krém, šlehačku a posypku
- 2 až 3 větší banány
- Dvě plechovky kondenzovaného mléka – Salko
- Šťáva z jednoho citrónu
- 300 g smetany ke šlehání (vychlazené)
- 2 kávové lžičky instantní kávy
- Čokoládové hobliny
Postup přípravy
- Dejte vařit na 2,5 hodiny slazené kondenzované mléko – vytvoří se z nich karamel.
- Mezi tím připravte těsto na křupavý korpus. Rozdrťte sušenky válečkem nebo v mixéru a přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Těsto natlačte do dortové formy a vložte do lednice na půl hodiny.
- Na těsto natřete karamel vytvořený z kondenzovaného mléka a opět vložte do lednice na jednu hodinu.
- V míse vyšlehejte šlehačku s instantní kávou.
- Nakrájejte banány na kolečka, polijte je citrónovou šťávou, díky tomu nejenže získají svěží chuť, ale nebudou hnědnout.
- Kolečka banánu vyskládejte na karamelový základ a na banány navrstvěte šlehačku s instantní kávou, nakonec posypte čokoládovými hoblinkami, případně poprašte kakaem.
- Před podáváním vychlaďte v lednici. Přejeme dobrou chuť a úžasný chuťový zážitek.
Video recept na zákusek banoffee
Obrázek: pixabay.com