3 tipy, jak prostřít štědrovečerní stůl

Štědrovečerní večere je tou nejkrásnější večeří v roce. Samozřejmě, do Štědrého dne ještě nějaký ten pátek zbývá, to ale neznamená, že se už teď nemůžete připravit na příjemné prožití Vánočních svátků. Kromě zdobení stromečku a rozdávání dárků je štědrovečerní večeře další nezbytnou součástí nejkrásnějších svátků v roce. Právě v tento čas se celá rodina sejde u jednoho stolu, užívají si společně strávené chvíle – a právě v tom je ono kouzlo Vánoc. Většina lidí ale nechce investovat větší peníze do vánočního ubrusu, dekorací či svátečního prostírání. Přeci jen se to použije je jednou do roka, a tak jim tato investice přijde zbytečná. Pokud se i vy bráníte nákupům, přečtěte si tento článek. Proč? Bude vám výbornou inspirací, jak prostřít Vánoční stůljak se říká co dům dá.

Bílá romantika

Základním kamenem tohoto stolu je čistě bílé nádobí. Na stůl dejte jednobarevný – nejlépe bílý – ubrus, který může být doplněn o zajímavou krajku. Celkovému vzhledu to dodá jemný nádech. Výborným doplňkem, který nic nestojí, je příbor převázaný bílou stužkou. Samozřejmě nezapomeňte na bílé ubrousky.

Kouzlo barev

I k takto prostřenému stolu stačí maličkosti, jež najdete doma. Máte skleničky s barevnými kalíšky? Pokud ano, slaďte k nim stejný počet barevných svíček. I tato maličkost dodá vánočnímu stolu slavností nádech. Základem je opět andělsky bílý ubrus doplněné o hladké nádobí. Najdete v šuplíku úzký ubrus zvaný běhoun? Pak ho rozhodně použijte! Pokud nemáte, nahraďte jej například stuhou. Následně na něj naskládejte svíčky. Vybrat si můžete ze dvou způsobů: Použijete-li čtyři vysoké svíčky, nahradíte tam adventní věnec. Jestliže vysoké svíčky nemáte, použijte šest malých, které budou vypadat jako zajímavá dekorace.

Přírodní Vánoce

Zdobí vaši domácnost stůl s masivní deskou? Pak je třetí varianta svátečního prostírání ta nejideálnější právě pro vás! V takovém případě vůbec nepoužívejte ubrus, ale nechte vyniknout přírodní krásu vašeho stolu. A co použít na výzdobu? Všechno, co je přírodní. Nevyhýbejte se větvičkám ze stálezelených keřů, mezi ně patří například buxus, břečťan nebo tis. U toho ale pozor, především máte-li malé děti. Po požití jsou totiž větvičky jedovaté. Přednost dejte i suchým plodům, které se na vašem stole budou krásně vyjímat.

Fotografie publikována se svolením Apolonia FreeDigitalPhotos.net


Řekněte ostatním, co si myslíte