Frittata – říká vám tohle slovíčko něco? Pokud ne, pak věřte, že na konci dnešního článku budete rádi, že o jeho existenci víte. Proč? Frittata – jinými slovy také co dům dal – je něco mezi omeletou a slaným koláčem. Jedná se o jídlo, na jehož přípravu můžete zužitkovat snad všechny zbytky, které máte v lednici či spíži a nikdy ji nemůžete zkazit. Frittata je ideální způsob, jak v neděli před pondělním nákupem vyčistit lednici. Existuje mnoho variant, v podstatě by se dalo říci, že co kuchař – to jiná frittata. A něco na tom bude! V dnešním článku vám přinášíme hned několik variací – nechte se inspirovat!
1. Hrášková frittata
Potřebujete:
- 2 lžíce oleje
- 6 ks vajec
- 6 ks plátků anglické slaniny
- 50 ml mléka
- 150 g hrášku
- 120 g strouhaného sýra
- špetku soli a pepře
Postup:
- Pánev či zapékací mísu vymažte olejem či máslem.
- Vystelte dno anglickou slaninou.
- Vejce vyšlehejte s mlékem, přidejte pepř a sůl dle chuti a směs nalijte na slaninu.
- Do mísy nasypte hrášek.
- Pečte na 180°C než vejce ztuhnou, pak posypte sýrem a dopečte.
2. Frittata z ricotty
Potřebujete:
- 3 lžíce másla
- 1 ks cibule
- 5 ks vajec
- 100 g strouhaného sýra
- 4 lístky bazalky
- 1 ks červené papriky
- 250 g sýru ricotta
- 80 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
Postup:
- Cibuli a papriku nakrájejte na kostičky a orestujte na másle.
- Vejce prošlehejte s ricottou, prolisovaným česnekem, na jemno nasekanou bazalkou a nakonec přimíchejte orestovanou papriku a cibuli.
- Na pánev, která může do trouby či zapékací mísu dejte 2 lžíce másla, až se rozehřeje, dejte do ní připravená vejce, posypte sýrem a pečte 10-12 minut.
3. Frittata s jarní cibulkou
Potřebujete:
- 25 g nastrouhaného čedaru
- 1 svazek kopru
- 4 ks vajec
- 400 g vařených brambor (nakrájených na plátky)
- 4 ks jarní cibulky (nasekané na kolečka)
- 2 lžíce olivového oleje
- špetku soli a pepře dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozpalte olej.
- Přidejte na něj brambory a opékejte je dozlatova asi 8 minut.
- Našlehejte si vejce a smíchejte je s nakrájenou cibulkou a nasekaným koprem.
- Brambory dle chuti osolte a opepřete, promíchejte s vaječnou směsí, snižte teplotu a zasypejte sýrem.
- Cca za 8 minut (když vajíčka ztuhnou) dejte zapéct a nechte zezlátnout.
Obrázek: pixabay.com