Štědrovečerní večere je tou nejkrásnější večeří v roce. Samozřejmě, do Štědrého dne ještě nějaký ten pátek zbývá, to ale neznamená, že se už teď nemůžete připravit na příjemné prožití Vánočních svátků. Kromě zdobení stromečku a rozdávání dárků je štědrovečerní večeře další nezbytnou součástí nejkrásnějších svátků v roce. Právě v tento čas se celá rodina sejde u jednoho stolu, užívají si společně strávené chvíle – a právě v tom je ono kouzlo Vánoc. Většina lidí ale nechce investovat větší peníze do vánočního ubrusu, dekorací či svátečního prostírání. Přeci jen se to použije je jednou do roka, a tak jim tato investice přijde zbytečná. Pokud se i vy bráníte nákupům, přečtěte si tento článek. Proč? Bude vám výbornou inspirací, jak prostřít Vánoční stůl – jak se říká – co dům dá.
Bílá romantika
Základním kamenem tohoto stolu je čistě bílé nádobí. Na stůl dejte jednobarevný – nejlépe bílý – ubrus, který může být doplněn o zajímavou krajku. Celkovému vzhledu to dodá jemný nádech. Výborným doplňkem, který nic nestojí, je příbor převázaný bílou stužkou. Samozřejmě nezapomeňte na bílé ubrousky.
Kouzlo barev
I k takto prostřenému stolu stačí maličkosti, jež najdete doma. Máte skleničky s barevnými kalíšky? Pokud ano, slaďte k nim stejný počet barevných svíček. I tato maličkost dodá vánočnímu stolu slavností nádech. Základem je opět andělsky bílý ubrus doplněné o hladké nádobí. Najdete v šuplíku úzký ubrus zvaný běhoun? Pak ho rozhodně použijte! Pokud nemáte, nahraďte jej například stuhou. Následně na něj naskládejte svíčky. Vybrat si můžete ze dvou způsobů: Použijete-li čtyři vysoké svíčky, nahradíte tam adventní věnec. Jestliže vysoké svíčky nemáte, použijte šest malých, které budou vypadat jako zajímavá dekorace.
Přírodní Vánoce
Zdobí vaši domácnost stůl s masivní deskou? Pak je třetí varianta svátečního prostírání ta nejideálnější právě pro vás! V takovém případě vůbec nepoužívejte ubrus, ale nechte vyniknout přírodní krásu vašeho stolu. A co použít na výzdobu? Všechno, co je přírodní. Nevyhýbejte se větvičkám ze stálezelených keřů, mezi ně patří například buxus, břečťan nebo tis. U toho ale pozor, především máte-li malé děti. Po požití jsou totiž větvičky jedovaté. Přednost dejte i suchým plodům, které se na vašem stole budou krásně vyjímat.
Fotografie publikována se svolením Apolonia FreeDigitalPhotos.net