Představte si tu pohodu: čerstvě posekaná zahrádka, pergola poskytující příjemný stín, rozpálený gril, vychlazená pivka, maso naložené společně s křehkou zeleninou a to vše zastřešeno společností milých přátel. Nevypadá nějak takhle typické páteční odpoledne? Pokud se naše představy shodují, pak nám jistě dáte za pravdu, že grilovačky jsou doménou zejména letních zahradních party. Pokud si hlídáte linii nebo vám jednoduše smažené a grilované věci nedělají příliš dobře, máme pro vás několik zdravých tipů, díky nimž se grilování vyhýbat rozhodně nemusíte.
Správná příprava je základ
Ať už nakládáte maso nebo zeleninu, vždy používejte pouze čerstvé potraviny, nikoli ty rozmražené. Kromě data spotřeby kontrolujte též vizuální stránku a v případě jakýchkoli estetických nedostatků maso raději nevratně zlikvidujte. Za pozdější zažívací potíže to totiž rozhodně nestojí. Maso můžete naložit do marinády nebo pouze jemně posypat čerstvě namletým pepřem a solí. Perfektní vychytávkou jsou v tomto případě praktické mlýnky, díky nimž máte čerstvou dávku koření vždy po ruce.
Pozor na oheň!
Ještě před tím, než maso umístíte na gril, nechte jej po dobu 30 minut při pokojové teplotě aklimatizovat. Následně pomalu grilujte na dobře rozpálených uhlících. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout alespoň 72 stupňů. Maso by však zároveň nemělo na grilu ležet déle, než 30minut. Po grilování se snažte potraviny ihned zkonzumovat a neukládejte je k pozdější hostině.
Co dobrého k pití?
Ačkoli alkohol našemu tělu příliš neprospívá a v parných letních měsících to platí dvojnásob, sklenička dobrého vína či piva ještě nikoho nezabila. Abyste při jejím otevírání nepřišli k úhoně, pořiďte si profi otvírák. A aby byly otevřené lahve stále nachlazené na tu správnou teplotu, vyplatí se mít po ruce speciální chladič s mnoha možnostmi využití. Přejeme vám spoustu lahodných grilovaných zážitků a nezapomenutelných letních setkání!