Chutná a zdravá opuncie

Opuncie patří mezi rostliny z čeledi kaktusovitých. Kaktusy jsou rostliny článkovité, kterým po nějakém čase zdřevnatí spodní část a mohou dorůstat do výšky 1 až 4 metry. Plody opuncie, jsou ovoce, které roste na koncích plochých oválných článků. Plody dosahují velikosti 5 až 10 cm a mají na sobě trsy ostrých ostnů. Jsou tvrdé a váží až 300 gramů. Barvu mívají zelenou, žlutou až červenou.

Ke konzumaci se využívá pouze šťavnatá dužina. Stonkové části opuncie lze využít i jako zelenina. Velmi oblíbená je opuncie v USA, Austrálii, Velké Británii, a Řecku. K vaření využívají opuncii především v Mexiku a Střední Americe. S cíleným pěstováním opuncie se začalo již před 8000 až 9000 tisíci lety v Mexiku. Nejznámější druh je Opuntia ficus-indica, která má dva druhy: s trny a bez trnů.

Vlastnosti a využití opuncie

Obsahuje velký podíl slizu a gumy, které mají schopnost na sebe vázat tuky i cukry konzumované během jídla. Tím výrazně redukuje jejich vstřebávání do těla. Mimo to, že snižuje absorpci tuků a cukrů ve střevech dokáže potlačit chuť k jídlu a omezuje tak příjem kalorií, protože navozuje pocity sytosti. Potlačuje chuť k jídlu, zlepšuje náladu, zahání únavu, jelikož pomáhá tělu snížit hladinu cukru v krvi. Celkem obsahuje opuncie 17 aminokyselin, které dodají tělu další energii.

Pomáhá redukovat hmotnost

Rostlinný protein napomáhá přívodu tekutiny z tkání zpět do krevního řečiště a tím redukuje celulitidu a zadržování tekutin v organismu. Opuncie je vřele doporučována u redukce hmotnosti a při čištění – detoxikaci organismu. Z dužiny opuncie se lisuje výborná šťáva a vyrábí se z ní také lahodný čaj. Opuncie má více než 200 druhů. Díky opunciím získáváme přírodní červené barvivo zvané košenila, karmazín nebo také karmín. A to prostřednictvím červce nopálového – brouci rodu Dactylopius. Ti parazitují na stoncích opuncie. Zhruba 10% sušiny samičky tohoto živočicha obsahuje zmíněné barvivo. Ze sušené a rozemleté opuncie se dokonce peče nopálový chléb, který je vhodný při dietách.

Fotografie publikována se svolením Author: Simon License http://all-free-download.com/free-photos/


loading...

Řekněte ostatním, co si myslíte