Protože mám ráda rychlé, dobré a zdravé recepty, podělím se s vámi o jeden takový. Dnes jsem si v rámci vitamínové bomby udělala domácí džus z mrkve, grapefruitu a zázvoru. Přeci jen v tomto sychravém počasí vitamíny přijdou vhod. Jenže vyhodit dužinu z odšťavňovače by byla věčná škoda.
Takže jsem nejdříve vložila do lisu mrkev, abych následně čistou mrkvovou drť použila na výrobu dortu. Nasbírá-li se nám v odšťavňovači ovocná drť, lze využít mnoha způsoby, stejně tak i zeleninová. Případně lze odebrat jen určité ovoce či zeleninu k různým kulinářským záměrům. Nebudu vás déle napínat a jdeme na recept.
Ingredience na těsto
- Mrkev (já použila 3ks)
- Ovesné vločky 2PL
- Kokos 2PL
- Kypřící prášek
- Protein s příchutí nebo sladidlo (med, javorový sirup)
- Vejce 1ks
- Olej na vymazání formy
- Skořice na posypání (může být strouhaná čokoláda, kokos atd.)
Ingredience na krém
- Cottage nebo tvaroh
- Banán 1ks
- Kokosový olej 1PL
Postup
- Mrkvovou drť nebo jemně strouhanou mrkev smícháme s uvedenými ingrediencemi a vytvoříme těsto, které dáme do skleněné či plastové formy, kterou vymažeme olejem. Vložíme na 2,5 minuty do mikrovlnné trouby – poté vidličkou potrháme, rozmícháme a opět uhladíme a ještě jednou zapneme mikrovlnnou troubu na 3 minuty. Pokud by se vám těsto zdálo ještě nedodělané, vložte znovu na minutku. Dávejte pozor, aby neuteklo přes okraj nádoby. Lépe je použít vyšší nádobu. Já použila skleněnou pokličku ve tvaru kruhu.
- Mezi tím si do mixéru vložíme cottage či tvaroh, banán a jednu polévkovou lžíci kokosového oleje. Rozmixujeme na hladký krém, který nalijeme na mrkvový dort a dáme do lednice na 2 hodiny. Poté posypeme skořicí nebo jinou pochutinou, nakrájíme a podáváme.
Obrázek: pixabay.com