Vysoké teploty, parno a žádný vzduch – bohužel i taková může být představa léta. Taková představa je často reálnou. Naopak pomyšlení na jídlo je v takových dnech naprosto nereálné. Špatný režim stravování však vede ke špatné životosprávě a špatnou životosprávou si můžeme pěkně zavařit. Co tedy v létě konzumovat, abychom dodržovali správný jídelníček?
Představa teplého jídla a někdy vůbec jídla nám v létě není vůbec příjemná, a to hlavně přes den. Naopak navečer, jakmile se ochladí, dostaví se celodenní hlad a chutě a často pak sníme vše, na co přijdeme. Mnohem zdravější je však dodržování celodenního stravovacího režimu. Namísto teplých obědů a večeří si raději dejte jeden chod studený. Nemusí jít přímo o studené zeleninové saláty, zkusit můžete i studené saláty rizotové či těstovinové.
Náš dnešní tip od nás je recept „cizrna s kuřetem“
Cizrna s kuřetem
Na této recept budete potřebovat 2 uvařená kuřecí prsa, 3 stonky řapíkatého celeru, 200 ml cizrny (1 plechovka), půl salátové okurky, 1 citron, 4 lžíce bazalkového pesta, sůl a pepř.
Jakmile si nachystáte vše potřebné, nakrájejte si kuřecí prsa na kousky. Okurku omyjte a pokrájejte na kostičky. Celer nasekejte na tenoučké plátky. Nakrájenou a nasekanou zeleninu pak přidejte do misky s přeceděnou cizrnou. Dále přidejte kuře, pesto a citronovou šťávu. Směs dosolte a opepřete. Na závěr vše promíchejte a připravte k podávání.
Náš tip: Národy jižní Evropy vědí o parných létech své a proto se jim přizpůsobila i tamní kuchyně. Všude na jihu znají svěží studené polévky, které si můžete dopřát i vy. Jde například o svěží okurkovou polévku s mátou, rajskou, studená polévka s pórkem a další.
Fotografie publikována se svolením tiramisustudio Photography/FreeDigitalPhotos.net