Brownies je výtečná pochoutka pro každou příležitost i dárek z lásky. Tuto čokoládovou specialitu milují děti i dospělí. Proč si ji tedy nedopřát v mnohem zdravější variantě. Přinášíme vám recept, kde není vejce ani mouka.
Ačkoliv se jedná o mnohem dietnější variantu, neznamená to, že se můžeme nezřízeně nacpávat a čekat, že nebudeme přibírat. I zdravé mlsání má své hranice.
Ingredience na těsto brownies
Uvedené množství je na menší pekáček, chcete-li brownies péci na velkém plechu přidejte ingredience.
- 1 větší batát
- Kakao 2,5 PL nebo půl kvalitní hořké čokolády nad 75%
- Ovesné vločky – půl hrníčku
- Několik datlí
- Banán
- Kokosový nebo jiný olej 1 PL
- Med či javorový sirup 1PL
Ingredience na polevu
- 1PL kokosového oleje
- 1PL mandlového nebo kešu másla (může být jiné ořechové či semínkové máslo)
- Kakao nebo několik čtverečků hořké čokolády
- Med nebo javorový sirup dle chuti
Postup přípravy
- Nejdříve si nachystáme formu, ve které budeme brownies péci. Vysteleme pečicím papírem.
- Batáty si očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do měkka.
- V mixéru si zatím rozmixujeme ovesné vločky, přidáme datle, banán, kokosový nebo jiný olej a javorový sirup.
- Jakmile jsou batáty měkké, scedíme a přihodíme (ne úplně vřelé) do mixéru a přidáme i čokoládu, která se teplem roztopí nebo kakao a vše rozmixujeme do hustého krému.
- Tuto směs pomocí stěrky (těsto je opravdu husté) rozetřeme do pekáčku a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme zhruba půl hodiny (každá trouba peče jinak) nahoře se utvoří kůrčička, ale těsto nesmí být přesušené – ovšem ani rozbředlé.
- Jakmile je brownies upečen vypneme troubu a necháme dojít. Zatím si připravíme polevu. Roztopíme v kastrůlku kokosový olej, přidáme ořechové máslo, čokoládu nebo kakao a med či javorový sirup dle chuti (osobně dám jen pár kapek). Polevu pomocí stěrky opět rozetřeme na povrchu a necháme vychladnout, poté přemístíme na tácek a krájíme.
Náš tip: máte-li rádi různé posypky, lze ještě nahoru nasypat strouhaný kokos, drcené oříšky apod. Podávat se může s kopečkem bílého jogurtu zaprášené skořicí. Ale výtečně chutná i samotný.
Obrázek: pixabay.com