Roztomilé makronky: Přišli jste jim na chuť?

Slyšeli jste již pojem makronky? Pokud si toto slůvko pletete s makaróny, věřte, že se řadíte mezi celou řadu lidí, jež tyto dva pojmy s oblibou zaměňují. Makronky a makaróny jsou dva naprosto odlišné pokrmy. Víte, o čem je řeč, nebo v tomto odvětví tápete jak ryba na suchu? Znáte odpověď na otázku: „Odkud se tato cukrovinka vlastně vzala“? Ne? Pak si určitě přečtěte dnešní článek. Prozradíme vám, co to ty makronky vlastně jsou, kde vznikly, jaký je jejich původ, barvy i chutě. Pohodlně se usaďte a užijte si dnešní sladké čtení.

Makronky – co jste zač?

Pokud si lámete hlavu nad otázkou, kdo nebo co jsou ty makronky, rádi vám to vysvětlíme. Makronky jsou dvě lehké, nadýchané pusinky s mandlovou příchutí, které se k sobě přilepí pomocí (ve většině případů) máslového krému. Samotné pusinky i krém se libovolně dochucují, díky čemuž vznikají stále nové a nové barvy i příchutě. Setkat se můžete s dokonalou kombinací: makronka s krémem v chuťové harmonii, nebo naprostých chuťovým kontrastem: makronka s jinou chutí než krém. Hodně záleží na fantazii cukráře, jež vám je bude připravovat.

Makronky – odkud pocházíte?

Zajímá vás, kdy a kde se tyto chuťové skvosty vlastně vzaly? Možná pro vás nebude žádným překvapením, že pusinky jako takové, znají cukráři doslova po celém světě. Sněhové, kokosové či mandlové. Jistě víte, že i u nás jsou k dostání lahodné pusinky a to hned v několika barevných provedeních. Na makronky si dělají nárok Francouzi společně s jejich obrovskými cukrářskými domy. Někdy ve 20. letech se objevily na vícero místech v Evropě.

Makronky – jak chutnáte?

A teď ruku na srdce: Již jste někdy nějakou makronku ochutnali? Ne? Pak nevíte, o co ve skutečnosti přicházíte! Ideální makronka je kulatého tvaru, s dokonale hladkým povrchem a bez sebemenších prasklinek, hrbolků či vyboulenin. Kolem dokola má zvrásněnou část, které se přezdívá nožka. Ptáte se proč? Jednoduše kvůli tomu, že právě v tomto místě se během pečení nadzvedávala. Na povrchu by měla být křupavá, uvnitř zároveň mírně vlhká a doslova se rozplývající na jazyku. V žádném případě ne lepivá! Krém, kterým se dvě pusinky přilepují k sobě, musí být správně ochucen. Ani málo, ani moc sladký, ani ne suchý, ani ne tučný.

Inu, nedostali jste během našeho článku na jednu makronku chuť? 

Fotografie publikována se svolením rakratchada torsap FreeDigitalPhotos.net


Řekněte ostatním, co si myslíte