Ořechy patří k zdravým potravinám, které by ve vyváženém a zdravém jídelníčku rozhodně neměly chybět. Stále existuje mnoho mýtů kolem konzumace ořechů. Mnozí se jim vyhýbají, protože údajně neprospívají štíhlé linii. Ovšem opak je pravdou.
Ořechy jsou zdraví prospěšné a hubnutí napomáhají, ale platí zde jedno pravidlo: všeho s mírou. Pojídání ořechů má kladný vliv na zamezení vzniku různých metabolických chorob.
Pistácie
Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, důležitých pro zdravou nervovou soustavu a svalová tkaniva. Mimo to jsou zásobárnou minerálů, jako je mangan, měď, draslík, hořčík – který pomáhá absorbovat vápník, zinek, železo, selen. Nachází se v nich mnoho výživných mononenasycených tuků. Vitamíny A a E se podílejí na přirozené detoxikaci organismu a antioxidanty zpomalují stárnutí. Zkonzumovaných 50 pistácií se rovná 160 kaloriím s obsahem 14 gramů zdravých tuků.
Kešu oříšky
Podporují obranyschopnost, dobré trávení a chrání lidské buňky před působením volných radikálů. Obsahují vitamíny B, C, E, K, vlákninu, bílkoviny, fosfor, vápník, omega 3 a 6. Kešu ořechy zajišťují pravidelnou stolici, tvorbu červených krvinek, čisté cévy a vyživují vlasy i nehty. Působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině tlustého střeva a anémii. Kešu obsahují na 100g přibližně 539 kalorií, ale i přesto jsou výtečné u hubnutí. Doporučuje se konzumovat kolem 18 až 20 oříšků – 165 kalorií a 13 gramů zdravých tuků.
Mandle
Mandle obsahují účinnou látku laetril, která působí jako prevence proti nádorům. Jejich pravidelnou konzumací se snižuje riziko srdečních onemocnění. Přítomný vápník se podílí na budování zdravých kostí. Obsahují hořčík, zinek, draslík a další minerální látky. Patří k jedněm z nejzdravějších ořechů vůbec. Podporují trávení a pomáhají i při chudnutí. Snižují hladinu špatného LDL cholesterolu. Blahodárný vliv mají také na činnost mozku a nervovou soustavu. Jsou bohatým zdrojem bílkovin. Denní norma je maximálně 23 mandlí – 170 kalorií s obsahem 15 gramů zdravých tuků.
Vlašské ořechy
Každý druh oříšků má svá specifika. Vlašské ořechy chrání lidský organismus před buněčným poškozením, různými záněty, chorobami srdce, rakovinovému bujení a předčasným stárnutím. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, železo, fosfor, vlákninu, měď a vápník. Podporují tvorbu svalstva, imunitu, snižují cholesterol a normalizují tlak. Podílí se na lepší kvalitě vlasů, pokožky, nehtů. Podporují paměť, pozornost a snižují hladinu stresu. Jejich doporučené množství je cca 14 půlek, které mají přibližně 185 kalorií s celkovým obsahem 18 gramů zdravých tuků.
Obrázek: pixabay.com