
Všichni pravděpodobně známe kynuté buchty s mákem, tvarohem, povidly, ořechy – prostě skvělá česká klasika. České buchty přezdívané také „Honzovy buchty“ jsou nadýchané, jako polštářek a rozplývají se na jazyku.
Dnes jsem si připravila právě tento recept, ale krapet netradičně. Buchty jsou z celozrnné mouky, těsto bude sice trochu tužší, ale o to zdravější. Přemýšlíte-li ještě, co upéci třeba na víkend, pak se nechte inspirovat dnešním příspěvkem.
Ingredience na těsto
Důležitá poznámka – všechny ingredience musí mít stejnou pokojovou teplotu
- 250 – 300 celozrnné mouky
- 70 g másla
- 3 lžíce cukru
- 15 g droždí
- 1 žloutek
- 100 ml mléka
- 150 g másla na potření
Náplň
- jedno vejce
- brusinky (maliny, rybíz)
- 500 g měkkého tvarohu
- cukr dle chuti
Postup
Droždí rozmělníme s 1 lžíci cukru a 1/3 mléka, přidáme lžíci mouky a promícháme. Potom zakryjeme těsto utěrkou a necháme vzejít kvásek na teplém místě. Přibližně po 8 – 10 min. nám těsto začne kynout. Necháme kynout asi 25 minut.
Promícháme zbylý cukr s mlékem a vejcem. Přilijeme kvásek a přisypeme mouku, promícháme, přilijeme rozpuštěné zchladlé máslo. Vypracujeme těsto (nesmí se lepit) a hladké těsto necháme opět kynout na teplém místě (v zimě můžeme použít topení).
Vykynuté těsto rozválíme na malé nepravidelné placičky. Na placičky vložíme náplň – tvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem a na tvaroh vložíme lžíci brusinek, malin nebo rybízu. Placičky zabalíme do tvaru buchet. Buchty potřeme máslem. Pečeme zvolna a dozlatova. Přejeme příjemné pečení, dobrou chuť a vděčné strávníky.
Obrázek: pixabay.com