Cannoli – dobrota, která stojí za křupnutí!

Nejoblíbenější legenda tvrdí, že se tato cukrovinka drobila na drahocenné pohovky v harému Caltanissetta. Jestli se tomu dá věřit či nikolitoť otázka! Jedno je ale jistéžádná sicilská rodinná večeře by se neobešla bez tradičního závěru v podobě cannolisladkosti, která po pár křupnutích vyvolává horečnou diskuzi. Dříve se cannoli jedna pouze o masopustu, dnes si ji můžeme dopřát úplně každý den – a křoupat si tak dosytosti! 

Těsto:

  • 50 g másla
  • 300 g cukru
  • 2 vejce
  • 50 ml bílého vína (vybírejte mezi suchými víny – hodí se víc)
  • 300 g hladké mouky (kdo nemá hladkou, může bez obav použít i polohrubou)
  • špetička soli

Postup:

Změklé máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Postupně vmíchejte 2 vejce, víno a hladkou mouku, kterou jste předtím proseli solí. Vypracujte vláčné, pružné těsto, které překryjte fólií a nechejte alespoň 2 hodiny odpočinout v ledničce. Pak těsto vyválejte na pomoučeném vále do čtvercového tvaru o šířce minimálně 2mm – pravítkem to měřit nemusíte –  rozkrájejte ho čtverce. Následně budete na každý čtvereček přikládat trubičku, přeložíte protilehlé konce a ty přetřete rozšlehaným vejcem. Rozpalte si tolik oleje – musí být vroucí – , aby byly trubičky celé ponořené. Postupně je do oleje vkládejte, ale snažte se je nelepit na sebe. Až budou trubičky osmažené dozlatova, vyjměte je a nechte je okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Jakmile vychladnou, můžete z nich – velice opatrně – vytáhnout formičky.

Náplň:

  • 500 g sýru ricotta
  • 100 – 150 g cukru (záleží na chuti)
  • 1 pl vody z pomerančových květů (bohatě poslouží i pomerančový džus)
  • 1 pl kandovaného ovoce (budete-li chtít víc, dejte si víc)
  • 1 pl čokoládových peciček nebo nastrouhané čokolády

Postup:

Ricottu promíchejte s cukrem a umíchejte dohladka. Lehce promíchejte s vodou z pomerančových květů (máte-li džus, tak s džusem) a přimíchejte kandované ovoce. Chcete-li si to ochutit i něčím navíc, přidejte vanilkový cukr či rovnou pravou vanilku. Překryjte fólií a nechte alespoň 1 hodinu odpočinout.

U cannoli platí pravidlo, že se musí plnit těsně před podáváním. Rozhodně si tedy trubičky neplňte do zásoby a v žádném případě je neuskladněte v ledničce – tam již totiž nepatří! Patříte-li mezi jedince, kteří bez zásob nepřežijí, nechte si na cannoli raději zajít chuť. I po pár hodinách se totiž křupavá lahůdka promění v obyčejný rozmočený dezert.

Obrázek: pixabay.com


Řekněte ostatním, co si myslíte