Léto a zažívací potíže – na co si dát pozor

V létě nás nejvíce trápí zažívací potíže, kterým se sice zcela nevyhneme, ale můžeme proti nim preventivně bojovat. Krásné počasí, vysoké teploty, sluníčko a touha po všem, co je dobrodružné a dobře chutná, vystavuje nebezpečí náš zažívací systém. Pojďme se naučit pár pravidel, které nám v boji proti letním nepříjemnostem pomůžou.

Většina z nás se v létě vystavuje nebezpečí, o kterém nemá ani potuchy. Nejčastější letní trápení představují zažívací potíže, které jsou způsobeny velkým přemnožením bakterií, ke kterému v létě dochází. Bakterie milují teplo a hlavně vlhko. Prevencí proti zažívacím potížím je správná příprava pokrmů. Všechny potraviny by měly přejít bodem varu, aby byly zbaveny bakterií. V létě zapomeňte na syrové maso, vejce a špatně zpracované majonézy.

Nebezpečné grilování

V létě všichni rádi grilujeme, ale právě na grilování bychom si měli dát pozor. Často dochází k tomu, že maso není dostatečně zpracováno. Maso by se mělo grilovat nejméně 10 minut a po celé šířce by mělo dosáhnout teploty 70 stupňů.

Potraviny

Cestujeme-li, měli bychom volit potraviny, které nepodléhají zkáze. Vhodné jsou i zelenina a ovoce. Bohužel u nich si musíme dát pozor, aby byly skutečně čerstvé. Zapomínat nesmíme ani na pitný režim – nejlépe čistá voda a čaje, čerstvé džusy.

Fotografie publikována se svolením stockimages Photography/FreeDigitalPhotos.net


Řekněte ostatním, co si myslíte